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測定日|2013年9月18日 12時/外気温29℃Measured on September 18, 2013 at 12 p.m. / Outside temperature 29ºCサーモカメラによる表面温度計測Surface Temperature Measurements Using Thermal Imaging南向ガラスSouth facing glass40.2ºC倉庫鉄製扉Steel storage door46.1ºC芋葉 Potato leaves27.7ºC室外機Outdoor equipment36.0ºC61.1[℃]55.449.744.038.332.526.821.115.4南向ガラスSouth facing glass40.2ºC倉庫鉄製扉Steel storage door46.1ºC芋葉 Potato leaves27.7ºC室外機Outdoor equipment36.0ºC61.1[℃]55.449.744.038.332.526.821.115.4商社との共同研究によるダイナミズム次世代オフィス研究会における私たちのプレゼンテーションは、効率や費用対効果など、技術的な話に寄りがちでしたが、あるとき住友商事様より「ビルの屋上で育った芋で焼酎をつくると、神田のまちづくりに向けて話題性もあり面白いのでは?」という商社ならではの視点からアイデアが出され、芋焼酎化の話がトントン拍子に進みます。屋上で育った芋を使い熊本の造り酒屋でつくられた芋焼酎「頂いただき」を初めて見たときは、とても感激しました。 「頂」という名称は、住友商事様が社内ネーミングコンペで決めたそうです。「頂」にはビルの屋上(=頂)で育つ芋という意味も込められています。このようにアイデアを楽しみながら即実現するスピード感と強力なネットワークを共有させていただけることが、商社との共同研究の強みだと感じました。─芋緑化システムの今後芋緑化システムは、毎日新聞、東京新聞、NHKなどさまざまなメディアで紹介され徐々に認知度が上がり、プロジェクトでの実施例も増えてきました。次のステップとして、都市開発諸制度等の「屋上緑化」として承認されることを目標にしています。「屋上緑化」による容積緩和などのインセンティブが得られる技術となれば、都市部の室外機置場において芋緑化システムは広く普及することが期待できます。 いつの日か、都心の多くのビルの屋上で、夏に都市のヒートアイランド現象と空調エネルギーを抑えつつ、秋に皆を笑顔にする100%ビル屋上産の芋で造られた「頂」で乾杯する日が来ることを、心より楽しみにしています。The Trading Company Joint Study Dynamic Nikken Sekkei’s presentation of the green-ing system at the “Next-Generation Office Workshop” addressed mainly such technical aspects as effectiveness and cost. But the Sumitomo Corporation participants brought the trading company perspective to the table, one day proposing that the sweet potatoes be used to make shochu, the popular Japanese beverage. It would draw popular interest in the project and attention to Kanda’s urban renewal. The shochu-making idea moved ahead quickly after that. We were pretty thrilled when we saw the brew made by a sake brewery in Kumamoto, which was aptly named “Itadaki,” a pleasing pun on the words for “summit” or “top,” and “let’s drink up!” The name was chosen in a competition held within Sumitomo Corporation. It was an experience that showed the advantage of engaging in joint research with a trading company where we could enjoy coming up with new ideas as well as see them brilliantly and speedily realized by sharing our strong corporate networks. ─Prospects for the Sweet Potato Greening SystemThe sweet potato greening system has received wide media attention, for example, from the Mainichi Shimbun and Tokyo Shimbun newspapers, and on the Japan Broadcasting Corporation (NHK) tele-vision, and it is being installed in more project sites as awareness grows. Our next goal is to have the system approved for use in rooftop greening for various urban development programs. If incentives, such as allowances by floor-area ratio, are offered for using the sweet potato greening tech-nique, we can expect it to become widely used around air conditioning condenser equipment in city centers. We look forward to one day raising a toast with “Itadaki” brewed 100% from rooftop-grown sweet potatoes that have helped to reduce the heat island phenom-enon and cut down on summertime air conditioning energy use.1 : 室外機芋緑化システム全景。|2 : 収穫祭の様子。|3 : 芋袋の設置状況。|4 : 収穫した芋でできた焼酎。1: Overall view of the air-conditioning condenser sweet potato greening system.2: Celebrating the harvest.|3: Planting sack installation.|4: Shochu made from the harvested sweet potatoes.234192018 AUTUMN36PERSPECTIVES

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